Kek Yapmanın Püf Noktaları

Kek Yapmanın Püf Noktaları
Sosyal medyada paylaş

Kek çay saatlerinin ve kahvaltıların sevilen lezzetlerinden birisidir. Sade ve kakaolu kekin yanında meyveli, çikolata parçacıklı ve çeşitli soslarla yapılan birçok değişik çeşidi de bulunmaktadır. Bazı detaylara dikkat edildiğinde evde kek yapmak oldukça kolaydır. İlk kez kek yapıyorsanız ya da kek pişirirken sorun yaşıyorsanız yazımızda paylaşacağımız kek yapmanın püf noktaları bu konuda işinize yarayabilir.

Kek Yapmanın Püf Noktaları

Evde pişeceğiniz kekin hem güzel hem de lezzetli olmasını istiyorsanız ilk olarak doğru malzemeleri uygun oranda kullanmaya dikkat etmelisiniz. Kek yapımında kullanılan malzemeler tarife göre değişse de ana malzemeler; yumurta, toz şeker, süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve undur. Bu malzemeleri kullanarak sade kek yapılabilir. Bunu dışında kakao ya da meyve kullanarak da lezzetli kekler yapabilirsiniz. Başlangıç olarak sade kek ile başladıktan sonra diğer kek çeşitlerini de kolaylıkla yapabilirsiniz.

Uygun bir kek tarifi temin ettikten sonra listedeki malzemeler konusunda dikkatli olmalısınız. Kek yapımı için kullanacağınız malzemeler taze olmalıdır. Yumurta, süt ve yağ oda sıcaklığında olmalıdır. Bu nedenle buzdolabında olan kek malzemelerini dolaptan önceden çıkararak oda sıcaklığına gelmeleri için bekletmeyi ihmal etmeyin. Kek pişirmek için genelde fırının 180 dereceye ayarlanması gerekmektedir. Keki fırına almadan ön ısıtma yapmanız gerektiğini de unutmayın.

Kek Yapmanın Püf Noktaları-1
Kek Yapmanın Püf Noktaları-1

İlk olarak yumurtayı derin bir kabın içine kırın ve içine toz şekeri ilave edin. Şeker eriyene kadar çırpın. Daha sonra keke koyacağınız kabartma tozu ve un gibi malzemeleri eleyerek ilave edin. Unu ilave ettikten sonra hamur pürüzsüz bir kıvama gelene kadar güzelce karıştırın. Bu aşamada unun topaklanmamasını için malzemeleri çok iyi karıştırmalısınız. Kek yapımında kurutulmuş meyve kullanacaksanız bunları önceden yıkamalı bir süre suyunu süzmesi için beklettikten sonra una bulayarak kullanmanız gerekiyor. Eğer unlamazsanız meyve parçaları belirli bir yere toplanacağı için hamurun tamamına yayılmayabilir.

Kek hamurunu bu şekilde hazırladıktan sonra bunu kek kalıbı ya da bir borcama koyarak pişirmelisiniz. Kek hamurunu kalıba dökmeden önce bu kalıbın içine tereyağı sürün ve un serpin. Daha sonra kalıbı ters çevirerek fazla unların dökülmesini sağlayın. Eğer borcam ya da düz bir tepsi kullanıyorsanız bunun içine pişirme kağıdı serebilirsiniz. Bunu yapmaktaki amaç kekin kalıba yapışmasını önlemektir. Kek kalıba yapışırsa piştikten sonra bunu çıkarırken zorlanabilirsiniz.

Kek Kaç Dakikada Pişer?

Kek hamurunu hazırladıktan sonra sıra geldi keki pişirmeye. İlk yapanlar, kek kaç dakikada pişer? diye merak edebilirler. Kekin pişme süresi kullanılan malzemelere ve kekin boyutuna göre değişebilir. Bu süre ortalama 25 ila 35 dakika arasında değişmektedir. Kek pişerken fırının kapağını açmanız yapacağınız kekin kabarmasını önleyeceği için bu konuda dikkatli olmalısınız. Bu nedenle ilk 15 dakika fırının kapağını hiç bir şekilde açmayın. Pişme süresine yakın keke kürdan batırın. Eğer kürdan temiz ise kek pişmiş demektir.

Keki fırından aldıktan sonra hemen kalıptan çıkarmaya çalışmanız halinde kek parçalanabilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için keki 15 dakika kadar bekletin. Bu süre içerisinde hem kek ılıyacak hem de kıvam alacaktır. Bekleme süresinin bitiminde kek kalıpta ise bunu büyük bir servis tabağına ters çevirin ve alttan hafifçe vurarak çıkmasını sağlayın. Son olarak keki bıçak yardımı ile istediğiniz şekilde dilimleyerek servis yapabilirsiniz.

İsterseniz yaptığınız keke damak tadınıza uygun soslar dökerek lezzetini arttırabilirsiniz. Bu yazımızda sizlerle evde kek yapımı hakkında işinizi kolaylaştıracak pratik bilgiler paylaştık. Bu bilgilerden faydalanarak siz de sevdikleriniz için lezzetli kekler pişirebilirsiniz. Yaptığınız keki hemen tüketmeyecekseniz daha önce paylaştığımız kek bayatlamadan nasıl saklanır? yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial