Porselen Nasıl Temizlenir?

Porselen Nasıl Temizlenir
Sosyal medyada paylaş

Porselen nasıl temizlenir? diye merak eden kişi sayısı oldukça fazladır. Şık olmasının yanı sıra sağlıklı bir ürün olduğu için çoğumuz porselen eşyalar kullanırız. Mutfaklarımızda porselen çaydanlık, tabak ve fincan sıkça kullanılmaktadır. Genelde beyaz renklerin ağırlıkta olduğu porselen eşyalar kullanım koşulları ya da başka nedenlerle lekelenebilir. Porselen diğer ürünlere oranla daha farklı bir yapıya sahiptir. Bunları temizlerken doğru ürünler ve doğru yöntemler kullanmak gerekir. Aksi halde hem lekeler çıkmaz hem de porselen ürünler çizilebilir. Evimizde kullandığımız porselen demlik, fincan ve tabakları kullandıktan hemen sonra yıkayarak temizlemeliyiz. Aksi halde içinde çay ya da yiyecek artıklarıyla bekleyen ürünlerde leke oluşabilir. Bulaşığı hemen yıkamasanız bile porselen ürünleri sudan geçirmenizde fayda var. Bu yazımızda porselen nasıl temizlenir, porselendeki lekeler nasıl çıkarılır? gibi soruların cevabını bulabilirsiniz.

Porselen Temizleme Yöntemleri

Porselen ürünlerin temizlenmesi diğer ürünlerden biraz farklı olmaktadır. Porselenin yeterince temizlenebilmesi için lekeler üzerinde etkili fakat porselene zarar vermeyecek ürünler kullanmak gerekmektedir. Bu konudaki en etkili doğal temizleyiciler; sirke, çamaşır suyu ve karbonattır. Bu doğal ürünler evde temizlik yapmak için sıkça kullanılmaktadır. Siz de sararan ve lekelenen porselen çaydanlıkların görünümünden şikayetçi iseniz aşağıda bahsedeceğimiz yöntemler işinize yarayabilir.

Porselen Çaydanlık Nasıl Temizlenir?

Daha şık göründüğü ve içinde çay daha iyi demlendiği için günümüzde porselen çaydanlık kullanımı oldukça yaygındır. Beyaz porselendeki sarı çay lekeleri ise bu konuda en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Eğer siz de porselen çaydanlık nasıl temizlenir? diye merak ediyorsanız bu konuda vereceğimiz püf noktaları çok işinize yarayabilir. Bu konuda ilk yapmanız gereken porselen çaydanlığı temiz tutmaya özen göstermektir. Çayı içtikten sonra hemen bulaşık yıkamasanız bile demliğin içindeki çayı boşaltıp bunu çeşmenin altına tutmalısınız. Bu şekilde demliğin içinde ve dışında sarı çay lekelerinin oluşmasını önleyebilirsiniz. Şimdi sözü daha fazla uzatmadan porselen çaydanlık, tabak ve fincanlarda oluşan lekelerden kurtulmak için deneyebileceğiniz yöntemleri paylaşıyoruz.

Çamaşır Suyu ile Porselen Çaydanlık Temizleme

Porselen çaydanlıkta oluşan lekeleri çıkarmak için bazen bulaşık deterjanı tek başına yeterli olmayabilir. Böyle durumlarda bir miktar çamaşır suyu sorunun çözümüne yardımcı olabilir. Geniş bir kaba biraz bulaşık deterjanı ve çamaşır suyu koyun. Daha sonra kabın içine sıcak su ilave edin ve porselen çaydanlığı bu kabın içinde 15 dakika beklettikten sonra güzelce durulayın. Eğer porselen çaydanlığı bulaşık makinesinde yıkayacaksanız ilk olarak lekenin üzerine biraz çamaşır suyu damlatın ve üzerine sıcak su dökerek bekletin. Sonrasında durulama yapmadan bulaşık makinesinde yıkayın.

Karbonat ile Porselen Çaydanlık Temizleme

2 yemek kaşığı karbonatı çaydanlığın içine dökün ve daha sonra sıcak suya batırdığınız bir süngerle ovun. Çaydanlığın içini güzelce ovduktan sonra içine sıcak su doldurun. Bu şekide kabaran kir ve lekeler kolay bir şekilde çıkacaktır.

Sirke ile Porselen Çaydanlık Temizleme 

Sirke birçok lekede olduğu gibi çay lekesini sökmekte de oldukça etkilidir. Bulaşık süngerinin üzerine bir miktar üzüm ya da elma sirkesi dökün. Daha sonra bu süngerle çaydanlığın içini ve dışını güzelce ovalayın. Çaydanlığın içinde sarı çay lekeleri varsa demliğe 3 yemek kaşığı sirke ve yarısına kadar sıcak su doldurun. Su soğuyuncaya kadar bu şekilde beklettikten sonra içindeki suyu dökün ve süngerle biraz ovaladıktan sonra çaydanlığı durulayın.

Bulaşık Makinesi Tableti ile Porselen Çaydanlık Temizleme

Bulaşık makinelerinde kullanılan tabletler de porselen çaydanlıktaki lekeleri gidermek için kullanılabilir. Bunun için tek yapmanız gereken 1 tane tableti demliğin içine atmak ve üzerine sıcak su doldurmak. Bu şekilde demliğin içindeki sıcak su soğuyana kadar bekletin ve sonrasında suyu dökün. Eğer hala leke varsa bir süngerle silerek bunu kolaylıkla çıkarabilirsiniz.

Bu yazımızda sizlerle porselen temizlemenin püf noktaları hakkında işinize yarayabilecek yöntemleri paylaştık. Porselen çaydanlık temizlemek için kullanılan yöntemleri porselen tabak ve fincanlar için de uygulayabilirsiniz. Porselen eşyaları temizlerken ürüne zarar vermeyecek şekilde baskı uygulamadan ovalamalısınız. Aksi halde lekeyi çıkarmak isterken porselen eşyanın çizilmesine neden olabilirsiniz. Leke çözücü etkisi olan doğal ürünler ve sıcak su ile en inatçı lekeleri bile porselen eşyalardan rahatlıkla çıkarabilirsiniz.

Eğer severek kullandığınız porselenlere çatlaklar varsa bunları onarmak için, porselen nasıl yapıştırılır? yazımıza göz atabilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial