Unun Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

Unun Böceklenmesi Nasıl Önlenir
Sosyal medyada paylaş

Unun böceklenmesi nasıl önlenir? sorusunun cevabını öğrenerek unu son kullanma tarihine kadar güvenli bir şekilde muhafaza edebilirsiniz. Un her evin mutfağında bulunan bir malzemedir. Açıkta ya da paket halinde aldığımız unun hepsini kullanmadığımızda bunu uygun şartlarda saklamamız çok önemlidir. Aksi halde bir dahaki sefere unu kullanmak istediğimizde bunun böceklendiğini görmemiz kaçınılmazdır. Bu şekilde unu israf etmemek adına, unun böceklenmesini önlemek için gerekli tedbirleri almalıyız. Bu yazımızda un nasıl saklanır? sorusunun cevabı olabilecek pratik bilgiler paylaşıyoruz.

Unun Böceklenmesi Nasıl Önlenir?

Zaman zaman çoğumuz evde muhafaza ettiğimiz unun son kullanma tarihi geçmese de böceklendiğini görürüz. Bunun nedeni unu uygun ortam ya da kaplarda muhafaza etmememizdir. Aslında unun böceklenmesini önlemek için yapılması gerekenler oldukça basittir. Bu konuda ilk yapılması gereken ihtiyaçtan fazla un almamaktır. Eğer çok sık hamur işi yapmıyorsanız fazla miktarda un aldığınızda bunu kullanana kadar tarihi geçebilir. Böyle bir durumda böceklenen unu atmak durumunda kalabilirsiniz. Bunun yerine ihtiyacınız kadar un alıp, taze olarak kullanmanız israfın önüne geçmek açısından önemlidir. Unu güvenli bir şekilde saklamak için yapmanız gerekenleri aşağıda maddeler halinde paylaşıyoruz.

Un Nasıl Saklanır?

  • Un alırken bunun üzerinde yazan son kullanma tarihi mutlaka kontrol edin. Tarihi geçen unu almadığınız gibi alacağınız unun hepsini tüketemeyecekseniz son kullanma tarihi yakın olan unu da almamanız gerekiyor.
  • Açık un alacağınız zaman bunu güvendiğiniz bir yerden temin etmelisiniz. Alacağınız unun son kullanma tarihi geçmiş olabilir veya uygun şartlarda muhafaza edilmediği için un kısa sürede böceklenebilir. Bu tür sorunlar yaşamamak için açıkta un alacağınız zaman bildiğiniz ve sürümün hızlı olduğu yerleri tercih etmenizde fayda var.
  • Kalitesinden emin olmadığınız unu sadece fiyatı ucuz diye almayın. Aksi halde tasarruf etmek isterken bozuk un alma ihtimaliniz vardır.
  • Un çeşitlerinin özelliklerine göre bunların taze kalma süreleri değişmektedir. Uygun kaplarda ve saklama koşullarına dikkat edildiği taktirde buğday unu 12 ay böceklenmeden taze olarak kalabilir. Bu süre çavdar unu ve yulaf unu gibi çeşitler için 6 ay olmaktadır.
  • Unun tamamını kullanmadığınız durumlarda kalanını kendi ambalajında muhafaza edebilir ya da ağzı kapaklı, temiz bir kabın içine koyabilirsiniz.
  • Unu kendi ambalajında saklayacaksanız, hava almasını önlemek için bunun ağzını sıkı bir şekilde kapatmalısınız.
  • Unu muhafaza etmek için kuru, temiz ve ağzı kapaklı bir kap tercih etmelisiniz.
  • Unun böceklenmemesi için arada bir un kabının kapağını açarak kısa süreli hava almasını sağlamanız gerekiyor. Un uzun süre hava almaması halinde de böceklenebilir.
  • Unu sakladığınız kabın kapağını uzun süre açık olarak bırakmayın. Unu kullandıktan sonra kabın kapağını tekrar sıkı bir şekilde kapatın.
  • Eski un bittiğinde kabın içine hemen yenisini koymayın. Un kabının içinde kalan un kalıntıları bir süre sonra böceklenerek yeni unun da bozulmasına neden olabilir. Bunu önlemek için önce un kabını güzelce yıkayarak temizleyin ve bunu iyice kuruttuktan sonra yeni unu boşaltın.
  • Unu uygun bir ortamda saklamanın önemli olduğunu söylemiştik. Güneş gören, sıcak ve nemli ortamlar unun böceklenmesine neden olabilir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için unu güneş görmeyen serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.

Bu yazımızda unun böceklenmemesi için dikkat edilmesi gereken noktaları sizlerle paylaştık. Yazımıza son vermeden önce bu konudaki püf noktasını da paylaşalım. Unu sakladığınız kabın ya da ambalajın için birkaç tane defne yaprağı koyun. Böcekler defne yaprağının kokusundan hoşlanmadıkları için unu bir sonraki kullanıma kadar güven içinde muhafaza edebilirsiniz.

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial