Lastik örgü nasıl yapılır? sorusunun cevabını şiş ile örgü örmeye yeni başlayacak olanlar merak edebilirler. Lastik örgü kazak, yelek, süveter gibi kıyafetlerin başlangıcında ve kol ağızlarında kullanılır. Lastik tekniği ile örülen kısımlar daha sıkı olur ve zaman içinde açılma ve sünme yapmaz. Bu nedenle örgü kıyafetler lastik ile başlar. Sıkı bir örgü olsa da esneme imkanı vardır. Bu özelliği nedeni ile birçok şapka ve bere modelinde de lastik örgü kullanılır. Lastik tekli ve çiftli olarak ikiye ayrılır. Aşağıda lastik örgü yapımı hakkındaki tüm detayları sizlerle paylaşıyoruz.
Tekli Lastik Nasıl Örülür?
- İlk olarak öreceğiniz örgüye uygun sayıda ilmek atarak işe başlayın. Daha sonra 1 düz, 1 ters olarak sıranın sonuna kadar devam edin.
- 2. sırada düzün üzerine düz, tersin üzerine de ters örerek sırayı bitirin.
- Örgü istediğiniz boyuta gelinceye kadar düz ilmeğin üzerine düz, tersin üzerine ters örerek devam edin.
Tekli lastik düz örgüye nazaran daha yavaş ürer fakat daha dayanıklı ve şık durur. Tekli lastik zarif ve şık bir model olarak örgüye yeni başlayanlar için oldukça idealdir.
Çiftli Lastik Nasıl Örülür?
- Çiftli lastik örmek için de örgüye istediğiniz sayıda ilmekle başlayın.
- Lastiğin düzgün olması için başladığınız ilmek sayısı çift olmalı.
- Başlangıç sırasının hemen ardından ilmekleri 2 ters, 2 düz olarak sıranın sonuna kadar örün.
- 2. sırada da ters ilmekleri ters, düzleri de düz olarak örün.
- Örgünün bitimine kadar aynı işlemi uyguladığınızda çift lastik tamamlanmış oluyor.
Çift lastik tekniğini kullanarak çok güzel atkı ve bereler örebilirsiniz. Kıyafet örerken genelde tekli lastik yapılsa da, isteyenler çiftli lastik de yapabilirler.
Bu yazımızda sizlerle tekli ve çiftli lastik yapımı konusunu paylaştık. Lastik, şişle örgüye yeni başlayan herkesin ters ve düz örgü kullanarak yapabileceği, çok basit bir tekniktir. Örgüye yeni başlıyorsanız lastik örgünün sıkça karşınıza çıkacağını bilmelisiniz. Özellikle örgü kıyafetlerin olmazsa olmazı olan bu tekniği öğrenmeniz oldukça kolay.
Şiş örgüsüne yeni başlayanların işini kolaylaştırmak için aşağıda lastik yapımı videolu anlatım paylaşıyoruz. Tekniği öğrenmek için hemen ip ve şişleri alarak denemeye başlayabilirsiniz. Kolay gelsin.